Home Nieuws Agenda Colofon Aanmelden Contact


Bands
Jan Molenaar Bigband

Jan Molenaar, al 45 jaar boegbeeld van eigen bigband

Jan Molenaar is een begrip in de wereld van de blaasmuziek. Jarenlang stond hij aan het hoofd van de door zijn vader opgerichte muziekuitgeverij, die onder zijn bewind en dat van zijn broer Bob een wereldnaam heeft gekregen. Minder bekend is dat de man die met het uitgeven van originele composities voor blaasorkest de mondiale blaasmuziek belangrijke kwalitatieve impulsen gaf, een bijzondere hobby heeft: jazz. Toch is Jan Molenaar al 45 jaar muzikaal leider van zijn eigen bigband, de JM Big Band.

We schijven 1948. De dan 12-jarige Jan Molenaar formeert zijn eerste eigen band: drie saxofoons, drie trompetten, één trombone en een ritmesectie. De bandleider leidt het orkest met strakke hand en schrijft de muziek zelf. Hij vindt het vanzelfsprekend dat hij dat doet: hij heeft immers al vijf jaar pianoles (!) en is lid van muziekvereniging Ons Genoegen, waar hij de kleine trom bespeelt. Dat doet hij met veel enthousiasme en het geeft hem ook de nodige voldoening. Maar hij mist toch iets wat hij in de jazz wel kan vinden: de swing.

Twintig jaar later herhaalt de geschiedenis zich. Jan Molenaar is inmiddels een allround musicus. Opgeleid door bekende pedagogen als Ber Joossen en Gerard Boedijn heeft hij zijn studie aan het Haags Conservatorium voltooid, staatsexamen Piano, Directie en Instrumentatie gedaan en zich bekwaamd in het spelen van allerlei instrumenten: van saxofoon en klarinet tot accordeon en vibrafoon en van trompet tot kerkorgel (op dat laatste instrument kreeg hij les van de bekende Zaanse organist Cor Kee). Ook heeft hij in die jaren een carrière als dirigent van blaasorkesten opgepakt: zo is hij in 1954 – op 17-jarige leeftijd - ‘directeur’ geworden van muziekvereniging Eensgezindheid Wormer, waarmee hij de jongste Hafa-dirigent van Nederland werd, en niet veel later van de muziekverenigingen Sursum Corda en Soli Deo Gloria Koog aan de Zaan. Jan kan zijn muzikale ei kwijt in de blaasmuziek en de successen blijven niet uit. Maar toch, hij mist iets: de swing.

Als hij in 1968 wordt gevraagd om muzikaal leider te worden van een bigband, hoeft hij niet lang na te denken. Dit is zijn kans. Door zijn passie voor de jazz en zijn gedegen muzikale kennis is het een goed huwelijk: Jan Molenaar en een bigband, dat matcht!

Het is dan ook niet verwonderlijk dat Jan Molenaar nu nog, 45 jaar later, voor de band staat die inmiddels zijn naam is gaan dragen en generaties muzikanten – beroeps en amateurs – in zijn gelederen heeft gehad. Zelfs niet als je bedenkt dat Jan in die jaren een succesvol ondernemer is geworden, die als muziekuitgever de wereld als zijn werkterrein had. Maar hoe druk zijn job ook was, hij bleef zijn bigband trouw. Als hobby, maar ook als uitlaatklep en inspiratiebron.

De liefde voor de muziek nam Jan van zijn vader Pieter Jan over, evenals diens interesse in de blaasmuziek. Met zijn komst in 1958 in het familiebedrijf zet hij zich dan ook met enthousiasme en gedrevenheid in om het beleid van zijn vader voort te zetten: de ontwikkeling van een eigen repertoire voor het blaasorkest. Maar dat niet alleen: hij neemt ook de pioniersrol op zich om Nederlandse componisten bekendheid te geven in het buitenland. Nog voor de EG of het Verenigd Europa werden geboren, neemt Muziekuitgeverij Molenaar – lees: Jan en zijn broer Bob, samen de directie - zich de moeite om te reizen, concerten en congressen te bezoeken en/of te organiseren en uitwisselingsprogramma’s op te zetten, ten einde het blaasmuziekrepertoire te ontwikkelen.

Maar altijd weer keert Jan terug naar de jazz. Naar zijn bigband, waarmee hij de afgelopen 45 jaar honderden concerten gaf in binnen- en buitenland. Op North Sea Jazz bijvoorbeeld, maar ook in de Nederlandse theaters tijdens een tournee met het Rosenberg Trio. Vermaarde jazzmusici traden op met de JM Big Band: trombonist Bart van Lier, pianist Pim Jacobs, saxofonist Johnny Griffin. En ook veel jazzvocalisten: Eddy Doorenbos en Rita Reys. Maar ook zangers uit anders disciplines: operazanger Marco Bakker bijvoorbeeld en Josee Koning, thuis in het Braziliaanse repertoire. Met de Nieuw-Zeelandse zangeres Hattie St. John nam de Jan Molenaar Big Band een cd op, jazzzanger pur sang Ronald Douglas is te beluisteren en te zien op een dvd van de band.

Dat de bibliotheek van de JM Big Band inmiddels uit meer dan 650 titels bestaat, mag niet verbazen gezien het beroep van de muzikaal leider. Het repertoire van het jazzorkest is in de loop van de jaren ingrijpend veranderd. Speelde het orkest in het begin van zijn bestaan voornamelijk Zuid-Amerikaanse stukken uit de ‘Big Band Era’ (1935-1945), later verlegde het repertoire zich naar meer eigentijds werk, met composities/arrangementen van onder anderen Sammy Nestico, Thad Jones, Quincy Jones en Gordon Goodwin. Verder leverden en leveren muzikanten uit de band regelmatig arrangementen aan.

Het merendeel van deze muzikanten is professioneel musicus. Ze worden aangevuld met de beste amateurs. Alle bandleden delen met hun muzikaal leider de liefde voor (het spelen in) een jazzorkest met een rijke, gelaagde en veelkleurige klank. En vooral ook de liefde voor de swing.

Contact: Willeke Molenaar
tel: 0725052982
email: jmbigband@online.nl

Bezetting:
Erik BlokTrombone
Emile BoellaardSlagwerk
Steven ColjeAltsaxofoon
Jelle van DiepenTrompet
Dirk HooglandtTenorsaxofoon
Ger IckeBastrombone
Suzanne KarskensTrompet
Ramon KuiperTrombone
Wim LammenAltsaxofoon
Loet van der LeeTrompet
Jeroen LelyContrabas
Lorenzo LorenziniTrombone
Malte MittrowannTrompet
Jasper van der MolenPiano
Jan MolenaarDirektie
Robert MolleeTenorsaxofoon
Vlado SpisiakGitaar

Foto's


  
Workshops
Jazztival
Projecten
Bands
Optredens
Log in
Copyright: SBS Jazz Design: Erik van der Weijden Maintenance: Jan Doedens