Home Nieuws Agenda Colofon Aanmelden Contact


Bands
Kapok

Een kolkende massa jazz, rock en improvisatie met Morris Kliphuis (hoorn), Timon Koomen (gitaar), Remco Menting (drums)

De nieuwste aanwinst van het jonge Utrechtse label Kytopia heet Kapok. Dit trio trekt zich niets aan van gebaande paden. Met een ongebruikelijke bezetting van hoorn, gitaar en drums gaat het drietal op zoek naar nieuwe klanken en ritmes. Kapok houdt van vrij, wild en avontuurlijk. Zo is er veel ruimte voor improvisatie, en kan een stuk op het podium een totaal andere invulling krijgen dan iedereen gedacht had.

De hoorn is in de klassieke muziek geliefd om zijn karakteristieke geluid – denk aan de huilende wolf in Peter en de Wolf van Prokofiev – maar wordt niet vaak gebruikt in andere muziekstijlen. Hoornist/componist Morris Kliphuis is klassiek geschoold, maar door zijn drang om te improviseren besloot hij om de jazz in te gaan. Hij is een veelgevraagde muzikant, speelt onder andere met The Kyteman Orchestra, Yuri Honing en het New Rotterdam Jazz Orchestra, en componeert geregeld voor klassieke orkesten en big bands. De veelzijdige gitarist Timon Koomen beweegt zich moeiteloos tussen jazz, funk, rock en noise met een sterke intuïtie en een flinke hoeveelheid lef. Drummer Remco Menting – ook drummer bij collectief Tentempiés – is uiterst inventief op zijn kleine drumkit bestaande uit een cajon, snare drum, toms en allerlei percussie-instrumenten.
Voor hun debuutalbum Flatlands heeft Kapok zich twee weken lang opgesloten in de Kytopia-studio. Tezamen met onder andere jazzheld Ernst Glerum (contrabas) en het Ragazze Kwartet hebben zij intensief gejamd en nieuwe stukken geschreven. Deze zijn vervolgens opgenomen op de analoge tapemachines van Kytopia. Het resultaat is een bijzonder en divers album. Missing Link lijkt te zijn ontsnapt uit de wereld van Frank Zappa, met een gierende gitaar, de hoorn als bas en een strijkkwartet in de rol van synthesizer. Titeltrack Flatlands schetst een weids uitzicht, met een schallende hoorn over een kolkend bed van percussie en dikke wolken gitaargeluid. De afsluiter Tarantella zou niet misstaan op een Siciliaans maffiafeest.

Flatlands komt op 4 februari uit op Kytopia en zal daarna touren in Nederland.

Contact: Morris Kliphuis
tel: 0648783481
email: morris@morriskliphuis.nl
Website

Bezetting:
Morris KliphuisHoorn
Timon KoomenGitaar
Remco MentingDrums

  
Workshops
Jazztival
Projecten
Bands
Optredens
Log in
Copyright: SBS Jazz Design: Erik van der Weijden Maintenance: Jan Doedens