Home Nieuws Agenda Colofon Aanmelden Contact


Bands
Abbey Lincoln Tribute

De Afro Amerikaanse zangeres Abbey Lincoln overleed in augustus 2010. Ze laat een indrukwekkend oeuvre achter, ontstaan vanuit haar levensvisie en speciale uitingsvorm: stemgeluid rechtstreeks vanuit haar ziel. Abbey’s carrière begon zoals dat zo vaak ging met zangeressen die jazz zongen in die tijd... Een mooie jonge vrouw in een glamoures dress en lieve liedjes. Een tegenstelling vergeleken met jazzinstrumentalisten, die er al lustig op los improviseerden en de weg via hun instrumenten hadden gevonden om hun zieleroerselen kenbaar te maken.


Tijdens de roerige rassenrellen in Amerika kwam er een omslag in de manier waarop Abbey de muziek benaderde. In een interview zegt ze hierover: ‘Max Roach vroeg mij zijn Freedom Now Suite te vertolken: Prayer – Protest – Peace. Er waren geen woorden, ik moest bidden, jammeren, schreeuwen. Vreselijk, ik kon het alleen doen als actrice, want de zangeres in mij vond geen woorden of klanken’. Maar na die tijd heeft die ervaring haar muziek, haar manier van zingen en stemgeluid gedirigeerd:
"Woede die, hoe heftig ook, een vreedzaam kanaal vindt
Blijheid die euforisch mag zijn
Melancholie waar je je aan over mag geven
Verdriet die je, via de muziek, durft aan te raken"
Het is dit pure wat me zo aantrekt. Dat pure dat me in staat stelt een direkte verbinding te maken met dat wat er in me leeft en vertelt wil worden.

We laten in dit tribute Abbey Lincoln zelf aan het woord. De muziek wordt afgewisseld met interviewfragmenten. Heel blij ben ik dat ik in dit eerbetoon volledig kan steunen op mijn Alkmaarse muzikantenvrienden.

Video: Ruud Liefting
Licht: Huib Folmer

Contact: Jane de la Fosse
tel:
email: janedelafosse@gmail.com

Bezetting:

  
Workshops
Jazztival
Projecten
Bands
Optredens
Log in
Copyright: SBS Jazz Design: Erik van der Weijden Maintenance: Jan Doedens